Ambalaj Maliyeti Nasıl Hesaplanır?

Dünyanın her yerinde garip olan ama alışılagelmiş bir sistem olduğundan bazı yanlışlar olabilir. Bizde ambalaj sektöründe faaliyet gösteren Istpack ambalaj olarak bundan çok muzdaribiz.

Kısaca sebebini sizlere anlatayım; bir işletme fırın,pastane,tekstilci ya da endüstriyel üretim yapan bir fabrika maliyetlerini çıkartırken parça başı bir adet ürüne ne kadar masraf gitmektedir bunları bulabilmelidir. Örneğin ekmek satışı yapan bir fırın, müşterisine sıcak ekmek verirken ilk olarak ekmeği ambalaj kağıdına sarıyor ve ardından plastik poşete koyup veriyor.

Örnek Ambalaj kağıdı üretimi

Maliyetini bu fırıncı nasıl yapmalıdır?

Un,su,işçilik gibi ekmeği oluşturan kalemleri üreticiler daha iyi bilmektedir ama biz ambalaj üreticisi olarak kendi alanımızla ilgili maliyeti hesaplayalım. Ambalaj kağıdı, yağlı kağıt ya da kese kağıtları Türkiye’de birimi kg olarak satılmaktadır, üretim esnasında her ürünün aynı gram gelmeyeceğini var sayarsak kg içerisinde kaç adet çıkacağını hiçbir üretici net olarak sayamamaktadır. Ancak kese kağıtlarının ortalama gramı budur diyerek ortalama kg içerisinde çıkacak adetleri verebilmektedir. Bu rakamlarda %10 sapma payıyla verilir. Aslında buralarda makinelerin üzerine sayaç koymakla çözülebilecek basit bir konudur. Yani fırıncı esnaf ambalaj kağıdını 30×40 ebatında ki maliyetini bilmemektedir. Geçecek olursak kese kağıdı, baskılı – baskısız market poşeti ya da kulplu plastik poşet kullanmış olsun. Bu poşetleride kg ile aldığı için müşterisine sunduğu ambalajların maliyetini net olarak hiçbir zaman bilememektedir. Peki fırıncımız baklava satıyor olsa ve karton kutuya koymuş olsa, maliyet nasıl hesaplanır? Karton kutular Türkiye’de adet ile satılmaktadır. Fakat maliyetlenirken terazideki değeri üzerinden maliyet yapılmalıdır. Biz Istpack Ambalaj ve reklam poşeti olarak dileyen müşterilerimize adet veya kg ile üretim yapmaktayız.

Baskılı plastik ekmek poşeti

Burada son tüketiciye bir uyarımız olsun. Ortalama 0,50 TL gibi bir kutuya kg fiyatı 80 TL olan tatlı koyduruyorsanız, kutunun gramajı 50 gramsa size tatlı kutusu fiyatı 4,00 TL’den gelmiş olacaktır. Bu adil değildir ve asla kabul etmemenizi öneririz.

Baklava kutusu üretimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir