Tek Kullanımlık Plastik Ambalaj Ürünlerinin Geleceği

Her geçen gün çevre duyarlılığı artmakta ve ülkeler tek kullanımlık plastik ürünler grubuna hassas yaklaşmaya çalışmaktadır.

Örneğini ülkemizde de gördüğümüz gibi plastik poşetlerin paralı hale gelmesi ciddi bir oranda plastik poşet kullanımını düşürmüştür. Baktığımızda sektör anlamında  yasak birçok plastik poşet üreticisi firmaya zarar vermiş ve hatta kapanan firma sayısı da azımsanmayacak kadar fazla olmuştur.

Gelişen dünya da artık dönüşebilen birkaç kere kullanılabilen ve doğada kolay yok olabilen alternatif ürünlere yönelmeye başlanmıştır. Mısır özünden, nişastadan ve organik kağıt gibi hammaddelerden ürünler üretilmeye başlanmıştır.

Ambalaj fuarlarında da dikkat ettiğimiz de firmaların plastik için alternatif olabilecek, doğal ve doğaya en az zarar verebilecek ürünler için arge çalışmaları yaptıklarına şahit oluyoruz. Alternatif hammaddeler kullanarak üretim yapabilen firmalar sektörün öncüleri olacaktır.

Avrupa ve Tek Kullanımlık Plastik Ambalaj Yasağı

Avrupa parlementosunda kabul edilen yasa ile 2021 yılına kadar tek kullanımlık plastik ambalaj ürünleri (plastik tabak, çatal, kaşık, pipet ) tamamen yasaklanacak. Yasak kapsamında olmayan plastik bardak ve diğer ürünlerin kullanımının %25 oranında 2025 yılında düşürülmesi ön görülmektedir.

Yeme içme sektöründe take a way ya da to go olarak belirtilen ( al götür )  ürünlerde kullanılan köpük ve strafor kapların da yasaklanması isteniliyor. Plastik hammadden üretilen ve sıcak gıda ürünleri ile temas eden bu ürünler hem de insan sağlığı açısından ciddi tehdit oluşturmaktadır.

Avrupa Birliği ülkelerinde yılda 26 milyon ton plastik çöp üretilmektedir. Deniz kirliliğinin de en büyük etkenini %85 gibi bir oranla plastik ürünler oluşturmaktadır.

Ülkemiz de dahil olmak üzere ortalama ayda bir kredi kartı büyüklüğünde plastik tüketiyoruz. Bu nasıl oluyor sorusuna örnek vermek gerekecek olursak balıklar bu plastiklerin denizde tüketimini gerçekleştiyor. Sonrasında bizde balık tüketimi ile bu plastikleri vücudumuza almış oluyoruz. Aslında insan eli ile oluşturulan bu zararlar yine insan sağlığına zarar oluşturmaktadır.

Avrupa Birliğinde Horeca (Ev Dışı Tüketim ) sektöründe yılda her yıl yarım trilyon plastik bardak tüketiliyor. AB tüketimi azaltmak için teşvikler oluşturuyor.

İstpack Ambalaj ve Plastik Ambalaj Ürünler

 

Firma olarak istpack minimum düzeyde plastik hammadde kullanımını yaparak doğayı korumaya çalışmaktadır. Logosunda da anlaşıldığı üzere açık ve koyu yeşil olan firma doğa dostu bir firmadır. %85 oranında kağıt ve karton kullanarak tek kullanımlık ambalaj ürünleri üretmektedir.

Bu ürünlere örnek vericek olursak Hamburger Kutusu, Patates Kutusu,  Döner Box, Noodle Box, Karton Bardak, Karton Poşet, Kağıt Poşet, Kese Kağıdı ve bu şekilde devam eden kağıt ve karton hammaddeye dayalı ürünler yer almaktadır.

 

Doğayı koruyan geleceğini korur..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir